Çiftçiler Kilis’te yüksek rekolte bekliyor
Türkiye’de tarımsal üretimde önemli bir yere sahip olan sınır kenti Kilis’te etkili yağışlarla kuraklık riski ortadan kaldırılırken, mutlu çiftçinin yüksek verim beklentisi ve sıkı çalışma başladı.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en değerli gelir kaynaklarından biri olan tarımla uğraşan Kilisli çiftçiler, mahsullere üst gübre uygulamaya başladı. Yağışlı kışın ardından çiftçiler tarlalara giderek tarlalarını sürdü, tohum ekti ve gübre attı. Satın aldıkları tohum gübrelerini mibzerlere yükleyen çiftçiler, günün erken saatlerinde tarlalara giderek, traktöre yükledikleri tohum ve gübreleri toprağa getiriyor.
“Çiftçiler bu yıl çok heyecanlı”
Sınırın sıfır noktası olan Kilis’te 150 bin dekar alanda buğday ve arpa üretimi yapıldığını belirten Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İnanç Özdemir, “Hava koşullarını geçen yılla karşılaştırırsak Bu yıl yağışlar beklentimizin üzerinde ve çiftçilerimizin yüzü gülüyor. Kilis çiftçisi bu yıl hem heyecanlı, hem de daha fazla.” Umutlu çünkü merakla beklenen yağmurlar yağdı ve yağmaya devam ediyor. Kuraklığın ardından 4 gün süren yağışlar tahıl tarlalarına da yağdı ve çiftçilerimiz hummalı bir şekilde tarlalarına gelerek üst gübrelerini atıyorlar. Geçen yıl buğday ve arpa üretiminde verim çok düşüktü ancak bu yıl yağışlar düştü, “Ölçümler doğru olduğu için çiftçilerimiz hem mutlu hem heyecanlı, verim beklentimiz de çok yüksek” dedi.
“Bu sene hedefimiz 700 kilo”
Havaların kurak geçmesi nedeniyle rekoltenin düşük olduğunu söyleyen Çiftçi Uğur Demir, “Geçen yıl havalar çok sıcaktı ve neredeyse hiç yağmur yağmıyordu. Bu yıl yağmurun erken yağması bizi çok sevindirdi. Biz çiftçiler hızla tarlalara yöneldik. ve yağmurlu kıştan sonra tarlalara gübre atılmadı.” “Çalışmalarımız başladı. Biz çiftçiler olarak bu yıl çok mutluyuz çünkü inanıyoruz ki herhangi bir olumsuzluk yaşanmaz ise 400 ila 450 kilogram verim aldığımız bölgeden bu yıl 600 ila 700 kilogram arasında verim alacağız. “dedi. – RAPOR