Ekonomi

Bağyurdu OSB yeşil OSB olma yolunda

Özlem Sarsin

Yeşil OSB olma hedefiyle 2008 yılında kurulan Bağyurdu OSB, elektrik, su ve atık tasarrufu konusunda değerli çalışmalara imza atmaya devam ediyor. Bölgede 90 parsel olduğunu ve parsel tahsislerinin tamamlandığını belirten Bağyurdu OSB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydın Telseren, “Sadece 1 parsel boş. 22 parsel sahibi faaliyetlerine başladı. 9 parselin sahipleri yapı kullanma izin belgesini aldı.

İnşaatı devam eden 13 parselimiz var. Proje aşamasında olan 45 parsel bulunmaktadır. Proje ve inşaat aşamasında olan firmalarımız önümüzdeki 2 yıl içerisinde yatırımlarını tamamlayacak” dedi.

Ayrıca Telseren, İzmir’deki sanayicilerin genişleme ve büyüme taleplerine ilişkin geri dönüşlerine istinaden 1000 dönümlük bir tevsi alanı için çalışmalara başladıklarını belirterek, bu konuda bakanlıktan olumlu değerlendirmeler aldıklarını ifade etti. İbrahim Aydın Telseren, “Alt yapımız da genişleme alanını besleyecek güçte. Yeni parsellerimiz açıldığında fabrikalarımızın üretimi ile istihdamda en az 2-3 kat büyümüş olacağız” dedi.

“GES yatırımımıza başlayacağız”

Altyapı yatırımlarının yüzde 90’ının tamamlandığını, şu ana kadar 50 milyon doların üzerinde yatırım yaptıklarını, 10 milyon doların da altyapıya daha yatırılacağını söyleyen Telseren, “Altyapı yatırımlarımızın tamamını büyük ölçüde tamamladık. kredi kullanmadan, iştiraklerimizin katkılarıyla. Elektrik hatlarımız yer altında. Yollarımız ağır yüklere dayanabilecek betondan yapılmıştır. Bünyemizde yaklaşık 30 dönümlük bir alana tır parkı kuracağız. Bölgemizde su israfını önlüyoruz.

‘Yeşil OSB’ olarak 1,6 MW’lık GES yatırımımız için Dünya Bankası’ndan kredi aldık. Türkiye’de güneş enerjisi desteğini Dünya Bankası’ndan alan ilk OSB’yiz. 3-4 ay içinde sistemi devreye alacağız. Kendi enerji ihtiyacımızı buradan karşılayacağız. Öte yandan yeşil OSB kimliğimize yakışır bir yeşil idari bina yapma projemiz var” dedi.

“Konumumuz sanayici için avantajlı”

Yeşil OSB olmanın avantajlarının yanı sıra İstanbul-İzmir Karayolu üzerinde olması, limanlara, Kemalpaşa Lojistik Köyü’ne, şehir merkezine ve çevresindeki Turgutlu, Manisa, Salihli ve Kemalpaşa OSB’lere yakın olması sanayiciler için birçok kolaylık. Telseren, bölgede eğitimli iş gücü bulmanın kolay olduğuna da değindi.

Bölgede makine imalatı ve otomotiv yan sanayi firmalarının yoğunlaştığını söyleyen Telseren, “Bölgemizde üretilen ürünler makine ve otomotiv yan sanayi ürünleri olduğu için biraz pahalı. Bölgemizde mobilya sektörüne çok büyük bir yatırım yapılacak ve büyük ölçüde ihracata yarayacaktır. Bunları yan yana koyduğumuzda 5 milyar dolarlık bir üretim potansiyeli bekliyoruz” dedi.

“Bölgemizden Avrupa’ya yoğun ihracat var”

Bölgede Avrupa pazarı başta olmak üzere dünyaya ihracat yapan güçlü firmaları ağırladıklarını belirten Telseren, “Bölgemizden 100’den fazla ülkeye ihracat yapılıyor.

Firmalarımızın Ar-Ge çalışmaları güçlü, bazı fabrikaların Ar-Ge merkezleri var. Bu nedenle katma değeri yüksek işlerin üretildiği, hızla gelişen bir bölge olma yolundayız. Şirketlerimiz yeşil dönüşüm konusunda da örnek çalışmalar yürütüyor.

2011’den bu yana, zorunlu olmasa da yağmur suyunu toplayan sistemler kurdular. Sanayicilerimiz yeşil OSB yatırımlarını cebine atıp kendi verimlilik ve karbon analizlerini yaptıklarında göreli olarak yeşil anlaşmanın önünde olacak ve olumlu puanlar alacaklardır. Bölgemiz, Avrupa yeşil anlaşması kapsamında faaliyet gösteren şirketler için cazip bir bölge” dedi.

TOBB ile yaptıkları anlaşma kapsamında Mesleki Yeterlilik Sınav Merkezi olarak da faaliyet gösterdiklerini belirten Telseren, AB projesine de imza attıklarını ve bu kapsamda iş güvenliği konusunda sürdürülebilir bir eğitim merkezine sahip olduklarını dile getirerek, “ Bugüne kadar yaklaşık 1000 kişiye VR gözlüğü ile iş güvenliği eğitimi verildi. Türkiye’de bu konuda çalışan ender OSB’lerden biri olduk ve bu projeyi başarıyla tamamladık” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu